Pi ve e Sayıları Hakkında Ön Bilgi
e sayısı veya Euler sayısı, matematik, doğal bilimler ve mühendislikte önemli yeri olan sabit bir reel sayı, doğal logaritmanın tabanı. e sayısı aşkın bir sayıdır, dolayısıyla irrasyoneldir ve tam değeri sonlu sayıda rakam kullanılarak yazılamaz.
Pi sayısı (π), bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabiti’dir. İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir.
Bir video şifreleme/şifre çözme programı düşünün. Video içerisindeki ses ve resimleri bu program aracılığıyla desimal formatta şifreleyebiliriz. Günümüz teknolojisi bu şifreleme işlemini çok kısa süre içerisinde yapabiliyor.
Örneğin 5 dakikalık bir video dosyasını 3 milyon basamaklı bir desimal sayı formatında şifreledik ve bu şifreyi aynı program ile çözerek yine aynı video haline dönüştürebiliyoruz. Pi sayısının veya e sayısının virgülden sonraki kısmı içerisinde sonunu bilmediğimiz kadar farklı sayı mevcut. Mevcut bu sayıların basamak numaralarını adres olarak düşünelim. Az önceki örneğimizde bulunan videonun şifrelenmiş hali 3 milyon basamaklıydı, bu 3 milyon basamağın sıralı halde veya çeşitli örüntüler halinde pi sayısı içerisinde var olduğunu biliyoruz. Desem ki bu 3 milyon basamaklı şifrelenmiş video, pi sayısının virgülden sonraki 996 milyonuncu basamağı (adresi) ve 999 milyonuncu basamakları (adresi) arasına denk gelmektedir. Bu bilgiden sonra o videonun şifrelenmiş desimal sayısının konumunu pi sayısı içerisinde işaret etmiş olacağım. Aynı videonun diskteki boyutunu 1 TB olarak düşünelim, fakat şifrelenmiş halinin konumunu pi sayısı içerisinde gösterdiğim için iki adres (iki basamak) arasındaki sayıyı hesaplayıp, bu sayıyı tekrar şifre çözme programından videoya dönüştürebilirim. Bu sayede 1 TB boyutundaki videoyu iki tane adres (basamak) bilgisi ile istediğim noktaya transfer edebilirim.
Önceki örnekte şöyle bir problem ile karşılaşıyorum; eğer şifrenin başını ve sonunu bildirdiğim basamak numaraları, video şifresinden daha büyük desimal sayılara karşılık gelirse teorim bir kolaylık veya hız sağlamıyor. Bunun için şu anda kullandığımız adresleme tipleri yerine daha küçük boyutlarda (tanımlamalarda) adresleme tipi gerekmektedir. Pi, e gibi aşkın sayıları uygun ve çok küçük boyutlarda bilgiler ile adresleyebilirsek videoları bir yerden başka bir yere hızlıca transfer etmek mümkün olacaktır.
Bu teorimi video izleme örneği ile sunmak istedim fakat daha büyük verileri bu yöntemle taşıyabilir, koruyabilir, sıkıştırabiliriz. Ayrıca bu yöntemle henüz kamera ile çekilmemiş bir videoyu izleme imkanımızda var; 3 milyon basamaklı sayıyı video çözme programımıza yazıp videoya dönüştürdüğümüzde (decompile ettiğimizde) video ortaya çıkıyorsa ve bu sayı video çekilmeden de yazıla-bilecekken neden yazıp videoya dönüştürmeyelim (decompile edemeyelim) ? izle-yemeyelim ? Elde ettiğimiz videolara da paralel evrende bizim hallerimiz deriz. 🙂
Sonuç olarak yukarıdaki hadiselerin gerçekleşebilmesi için günümüz matematiği elverişsiz ve varolan matematikle yapılan işlem hızı (işlemcilerin hızları) yetersiz kalmaktadır. Yepyeni bir adresleme tipi oluşturabilirsek belki çekimi yapılmamış videoları izleyebiliriz veya çok hızlı işlemciler ile pi gibi aşkın sayıları adresleyerek daha hızlı veri transfer protokolleri oluşturabiliriz. Eğer hem yeni bir adres tipi hemde yüksek hızlı işlemci geliştirilirse o zaman ortalık karışır. Son olarak bu konu hakkında fikirlerimi dinleyen ve geliştirmem için yardımcı olan Emre ÇELİK’e teşekkürler.